Hatay Haber Gündem

DEPREMİN EKONOMİYE ETKİSİ 104 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, depremin ekonomiye tahmini maliyetinin yaklaşık 104 milyar dolar olarak hesaplandığını açıkladı.

DEPREMİN EKONOMİYE ETKİSİ 104 MİLYAR DOLAR
13 Temmuz 2023 - 9:54

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, depremin ekonomiye tahmini maliyetinin yaklaşık 104 milyar dolar olarak hesaplandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katkıları ile mart ayında yayımlanan 2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu kapsamında maliyet ortaya çıktı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin sunum yapan Yılmaz, ek bütçe ile öngörülen ilave ödeneklerin, başta deprem etkilerinin ortadan kaldırılması olmak üzere, zorunlu ve tek seferlik harcama alanlarına yönelik olduğunu, hane halkını ve sosyal kesimleri destekleyen, ülkenin büyüme potansiyeline katkı sağlayan yatırım alanlarını önceleyen, seçici ve dengeli bir şekilde oluşturulduğunu anlattı.

762 MİLYAR TL ÖDEME YAPILMASI BEKLENİYOR

Yılmaz, ayrıca 2023 yılında, diğer ödenek imkanları da dikkate alındığında deprem zararlarının giderilmesi amacıyla bütçeden toplam 762 milyar lira harcama yapılması öngörüldüğünü ifade etti. Ek bütçenin depremin etkilerini silmek için kullanılacak olan kısmı hakkında bilgiler veren Yılmaz, “Bu ek bütçeyle, yüzyılın en büyük afetlerinden biri olan depremde hasar gören bölgelerin yeniden ihyası ve imarı ile depremin etkilerinin ortadan kaldırılmasını; çiftçilerimize, esnaf ve sanatkarlarımız ile ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza destek olmayı ve vatandaşlarımızın eğitim, sağlık gibi vazgeçilmez ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanmasını; ülkemizin büyüme ve istihdam potansiyeline katkı sağlayacak yatırımları daha hızlı tamamlayabilmeyi amaçlamaktayız. Bu kapsamda, Ek Bütçe Kanun Teklifimiz ile Merkezi Yönetim Bütçe Ödenekleri 1 trilyon 119,5 milyar lira, söz konusu giderlerin karşılığı olarak Merkezi Yönetim Bütçe Gelir Tahminleri de aynı tutarda artırılmaktadır. Ek Bütçe Kanunu Teklifinde, afet konutlarının yapımı ve altyapı hasarlarının giderilmesi için 482,8 milyar lira olmak üzere depremden zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması ve kamu idarelerinin yapı stokunda oluşan zararların giderilmesi gibi amaçlarla toplam 527,3 milyar lira ödenek öngörülmüştür. 2023 yılında, diğer ödenek imkanları da dikkate alındığında deprem zararlarının giderilmesi amacıyla bütçeden toplam 762 milyar lira harcama yapılması öngörülmektedir” dedi.

2023 Her Hakkı Saklıdır - Hatay Haber Gündem