DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a bir soru önergesi verdi.
Ergin, Bakan Işıkhan’a verdiği soru önergesinde Kanser ilaçlarının kullanılabilmesi için SGK tarafından karşılayacak daha etkili bir mekanizma kurulması mümkün müdür diye sordu. Ergin, verdiği soru önergesinde şu açıklamalarda bulundu: “Bilindiği üzere kanser tedavilerinde kullanılan bir kısım ilaçlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmamaktadır. Bu ilaçların SGK tarafından karşılanabilmesi için Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alması gerekmektedir. Bu nedenle hastalar, tedavide kullanılacak ilaçların bedelinin SGK tarafından karşılanması için dava açmak zorunda kalmaktadır. Davalar devam ederken mahkemelerin verdiği ara kararlar ile ilaç bedelinin SGK tarafından geçici olarak karşılanması sağlanmaktadır. Bir kısım hasta ve hasta yakınlarınca tarafımıza aktarılan bilgilere göre, son dönemde bazı mahkemelerin, kanser ilaçlarının tedbiren ödenmesine ilişkin talepleri reddetmeye başladığı, bu durumun kanser hastalarının tedaviye erişiminde ciddi mağduriyetlere ve hak kayıplarına yol açtığı ve bu yöndeki şikayetlerin arttığı belirtilmiştir. Özellikle hastaların yaşam hakkını doğrudan etkileyen bu durumun, tedavi süreçlerinin gecikmesine ve hastaların sağlık durumlarının daha da kötüleşmesine sebep olduğu da ifade edilmiştir. Esasen bu sorunun, yargıya intikal etmeden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla, hasta hakları ile kamu yararı ve evrensel hukuk ilkeleri gözetilerek, makul, adil ve akılcı bir yöntemle çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
ÇALIŞMA YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Bu çerçevede, kanser hastalarının tedaviye erişim haklarının korunması için ilgili kurumların aktif bir şekilde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca devletin sağlık hizmetlerini sunarken vatandaşlarına sosyal devlet ilkesi doğrultusunda yaklaşması ve tedaviye erişim konusunda engellerin kaldırılması, toplumsal adaletin sağlanması açısından da kritik bir rol oynayacaktır.
Bu bağlamda; Öncelikle kanser hastalarının taleplerinin mahkemeler tarafından reddedilmesi nedeniyle tedavi süreçlerinde yaşanan gecikmeleri önlemek amacıyla, ilaç bedellerinin geçici olarak SGK tarafından karşılanmasını sağlayacak daha etkili bir mekanizma oluşturulması mümkün müdür? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın, bu sorunun yargıya taşınmadan; hasta hakları, kamu yararı ve evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması adına ortak bir çalışması var mıdır?
Şayet yoksa, böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.