ERGİN ÖĞRENCİ YURTLARINI GÜNDEME TAŞIDI

ERGİN ÖĞRENCİ YURTLARINI GÜNDEME TAŞIDI

ABONE OL
24 Eylül 2024 15:52
ERGİN ÖĞRENCİ YURTLARINI GÜNDEME TAŞIDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Av. Sadullah Ergin, mevcut yurt kapasitesi, artan öğrenci sayısını karşılamakta yetersiz olduğunu söyledi.

Ergin, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a  “Üniversite Öğrencilerinin Barınma Sorununa ve KYK Yurt Kapasitesine” ilişkin soru önergesi verdi. Ergin verdiği önergede şu açıklamalara yer verdi: “Ülkemizde üniversite öğrencilerinin barınma sorunu her geçen yıl daha da büyümektedir. Mevcut yurt kapasitesi, artan öğrenci sayısını karşılamakta yetersiz kalmakta, bu da öğrencilerin yurt bulmasını zorlaştırmaktadır. Yüksek enflasyon ve ülke genelinde kira bedellerinin fahiş oranda artması Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtları dışında barınmak durumunda olan öğrencilerin alternatif barınma imkânlarına ulaşmalarını imkânsız hale getirmektedir. Bu konuya dair güncel ve sağlıklı verilere ulaşma isteğimiz, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün tarafımızla ilgili verileri paylaşmaması nedeniyle karşılıksız kalmıştır.

YURT KAPASİTESİ HALİHAZIRDA YETERSİZ

Açık kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı 81 ildeki 857 yurt binasına toplamda 987 bin öğrenci yerleştirilmiştir. Bununla birlikte Yüksek Öğretim Kurulu tarafından en son paylaşılan veriler 2022-2023 eğitim öğretim yılına ait olup bu verilere göre toplam 208 yükseköğretim kurumunda 6.950.142 öğrenci bulunmaktadır. 2024 -2025 öğretim yılının başladığı ve aradan iki yıl gibi bir zaman geçtiği göz önüne alındığında şu an itibariyle öğrenci sayısının 7 Milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Tüm bu veriler değerlendirildiğinde mevcut yurt kapasitesinin, hâlihazırdaki öğrenci sayısını karşılamadığı açıktır.

Bu bağlamda; Bugün itibariyle KYK’ya başvuran öğrenci sayısı kaçtır ve bu öğrencilerden kaçı yurtlara yerleştirilmiştir?

Başvuran öğrenci sayısı ile yerleştirilen öğrenci sayısı arasındaki farkın çok büyük olduğu tahmin edilmektedir. Bu farkın kapatılması için düşündüğünüz önlemler var mıdır? Var ise bu önlemler nelerdir?

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne başvuran ve yerleşen öğrenci sayısı ile kuruma bağlı yurtların kapasitesine ilişkin verilerin, talep edilmesine karşın milletvekilleri ile paylaşılmamasının özel bir nedeni var mıdır?

Deprem bölgelerinde ve özellikle Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya gibi en ağır yıkımın yaşandığı illerde öğrencilerin KYK yurtları dışında alternatif barınma imkânı bulmaları mümkün gözükmemektedir. Bu bölgeler için özel bir çalışmanız olmuş mudur? Yok ise böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

Ülke genelinde üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorununu temelden çözecek bir planlamanız var mıdır?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.