Hatay’ın yöresel lezzetlerinden, Antakya simidi, Antakya külçesi, Belen tava, zahter salatası, tel kadayıfı ile tandır kahkesi, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillendi.
Hatay Valiliği girişimiyle coğrafi işaret belgesi alan 6 ürün Odabaşı Mahallesi’ndeki Hatay Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen programla tanıtıldı. Hatay, 34 ürün ile Türkiye 1.’si olmayı başardı.
Antakya Gastronomi Çarşısı’nda gerçekleştirilen tanıtım programına Hatay Valisi Mustafa Masatlı, HBB Başkanı Mehmet Öntürk, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, Ak Parti Hatay İl Başkanı Mustafa Erdoğan, Ak Parti Antakya İlçe Başkanı Mustafa Erdoğan, Hatay Kent Konseyi Başkanı M. Ali Yapar, Hatay Turizm Derneği Başkanı Hakan Boyacı, STK Temsilcileri ve esnaflar katıldı.
MASATLI: HATAY’IN REKABET GÜCÜNÜ ARTTIRDIK
Vali Mustafa Masatlı, programda yaptığı konuşmada, Hatay’ın sahip olduğu kültürel ve ekonomik değerlerin korunarak, gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalışmaların sürdüğünü söyledi. Masatlı, coğrafi işaret alan ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırdığını dile getirdi. Kente özgü daha önce 31 ürüne coğrafi işaret belgesi alındığını hatırlatan Masatlı, şöyle devam etti: “Bu kapsamda en güçlü yönlerimizin başında gelen gastronomi zenginliğimizi desteklemek için Hatay’a göreve geldiğimiz günden bu yana, lezzetlerimiz, ürünlerimiz ve coğrafi işaretlerimizi tekraren toplayıp onları bir sonraki nesle emanet etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Masatlı, göreve geldiğinde 25 olan coğrafi işaret sayısını bugün itibarıyla 37’ye çıkardıklarını belirterek, “Tescil bekleyen tüm başvurularımız tamamlandığında da bu sayı önümüzdeki sene 124’e çıkacaktır. Sanıyorum bu sayıyla beraber Türkiye’de biz zirveye oturmuş olacağız. Şehrimizin kimliğine, değerlerine sahip çıkmak, hepimizin sorumluluğunda olan işlerimizdendir, bu bakımdan coğrafi işaret alması demek, mahrecinin ve menşeinin belli olması demektir” dedi. Masatlı, 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentin yüzyıllara dayanan mutfak kültürünü yaşatmaya devam edeceklerini söyledi.
ÖRGÜT: AMACIMIZ HATAY’IN YÖRESEL ÜRÜNLERİNİ TANITMAK
Gerçekleştirilen tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, “Hatay Valiliğimiz tarafından almış olduğumuz 6 tane ürünün coğrafi işaret tanıtım programına hepiniz hoş geldiniz. Hatay’ımız 14 medeniyete ev sahipliği yapmış, zengin kültürü ve doğal güzelliklerinin yanında gastronomisi ile çok ünlü bir şehrimiz. 600’den fazla yemek ve çorba çeşidi bulunmaktadır. Bu ürünlerin tanıtımı, bir ürünün markalaşması standardizasyonu ülke ve dünya genelinde tanıtımı büyük önem arz etmektedir. Hatay’ımız 2023 ve 2024 yılında yaptığı başvurularla Türk Patent Kurumu’na göre Türkiye’de birinci olmuştur. Buradaki amacımız Hatay’ımızın yöresel ve simgesel ürünlerini tüm ülkeye ve dünyaya tanıtmaktır. Özellikle Antakya Simidi ve Belen Tava gibi yüzyıllardır burada tüketilen ürünlerin burada coğrafi işareti alınmamıştı. Bunu da hep birlikte başarmış olduk. Bu duygu ve düşüncelerle bizlere her zaman yön veren ilimize geldiği günden beri gece gündüz demeden çalışan Hatay Valisi Mustafa Masatlı’ya, tüm proje çalışmalarında bizlere büyük destek olan HBB Başkanı Mehmet Öntürk’e, tanıtım aşamasında bizlere katkı sunan bütün basın mensuplarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ÖNTÜRK: YIKILMIŞ BİR ŞEHRİN KÜLTÜREL FAALİYETLERİNİ AYAĞA KALDIRMAYA ÇALIIYORUZ
Tanıtım programına katılan HBB Başkanı Mehmet Öntürk yaptığı konuşmada, “Hatay tarih ve kültür şehri. Tarih ve kültür olunca gastronomi de ister istemez öne çıkıyor. Hatay gastronomisi kendi tarihi kadar eskiye dayanıyor. 600’ün üzerinde çeşidi olan bir kentten bahsediyoruz. Bizlerin görevi bu ürünleri ulusal ve uluslararası arenalarda tanıtmak, anlatmak ve şehrimizin tarihini, kültürünü anlatarak daha iyi noktalara taşımaktır. 6 Şubat depreminden sonra yıkılmış bir şehri bir yandan ayağa kaldırırken, diğer yandan da kültürel faaliyetlerini ayağa kaldırmanın mücadelesini veriyoruz. Tüm bu hizmetleri de şehrimizin geleceği için yapıyoruz. Geldiği günden bu yana Antakya Gastronomi Çarşısı’nın yapımından tutun da bu şehrin ayağa kalkmasında gösterdiği çalışmaların yanı sıra gastronomideki başarılarından dolayı da burada başta Hatay Valimiz Mustafa Masatlı’ya teşekkür ediyorum. Temennimiz seneye bu zamanda bu şehri tamamen bitmiş bir halde tamamlamanın uğraşısı içerisindeyiz. 6 tane ürünümüzün coğrafi işaret alınmasında emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından coğrafi işaret belgesi almış 6 ürün katılımcılara ikram edildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.