Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır hasar alan Hatay’ı projelerle ayağa kaldırdıklarını söyledi.
Vali Masatlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve riyasetinde yürütülen “Dünyanın En Büyük İyileştirme Operasyonu” rehberliğinde Hatay Valiliği’nce ortaya konan Afette Hatay Modeli kapsamında Hatay’ın yeniden ihya, inşa ve imar çalışmalarına yönelik hazırlanan projeler, işleyen süreç ve gelinen son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
İLK AŞAMA BAŞARIYLA TAMAMLANDI
Vali Masatlı, deprem sonrası yıkımın boyutlarını ve yapılan çalışmaları şu sözlerle anlattı: Toplamda 87 bin 230 bina enkazı kaldırıldı ve 23 farklı döküm sahasına taşındı. Bu çalışma, çevre ve şehircilik standartlarına uygun olarak rekor bir hızla, 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Enkazların kaldırılmasının, zeminde sağlıklı projelerin üretilmesi için birinci adım olduğunu belirten Masatlı, “Bu süreci başarıyla tamamladık, böylece inşa ve imar sürecinin ilk adımını attık” dedi.
HAK SAHİPLİĞİ SAYISI ARTACAK
Hatay’da şu ana kadar 173 bin 353 hak sahibinin tespiti tamamlandı, bu rakamın yakın zamanda 176 bine ulaşması bekleniyor. Hak sahipliği kapsamında 135 bin konut ve 15 bin iş yeri için çalışma yürütülüyor. Şimdiye kadar düzenlenen kuralarda toplam 26 bin konutun hak sahipleri belirlendi. Vali Masatlı, TOKİ’nin Hatay’da yürüttüğü çalışmalara da değinerek, 166 bin bağımsız bölüm için inşaat faaliyetlerinin başladığını belirtti. Bu çalışmalar kapsamında planlanan 35 bin konut ile Hatay, TOKİ projeleri arasında ön sıralarda yer alıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla düzenlenecek bir programda 5. kura çekilişi gerçekleştirilecek. Rezerv alanlara ilişkin vatandaşlardan gelen itirazlara da değinen Masatlı, Hatay halkının daha güvenli ve sağlam konutlarda yaşayabilmesi için itirazları dikkatle değerlendirdiklerini söyledi. Ancak zaman kaybının önlenmesi gerektiğini vurgulayan Vali, “Rezerv alanlarla ilgili yaklaşık 5 bin 500 kişi alandan çıkarıldı, fakat daha sonra 3 bin 500 kişi yeniden başvuru yaptı” ifadelerini kullandı.
UZUN ÇARŞI’NIN ÇEVRESİ YENİDEN YAPILANDIRILIYOR
Rezerv alanlarda yabancılara mülk satışı yapılacağı yönündeki iddialara net bir şekilde yanıt veren Vali Masatlı, Hatay’da yabancılara mülk satışının yasak olduğunu belirtti. Bu konuda Hatay’ın Milli Güvenlik Kurulu kararıyla özel bir statüye sahip olduğunu ifade etti. Depremde zarar gören Hatay’ın tarihi ve kültürel dokusunun korunması amacıyla önemli projeler başlatıldı. Kemalpaşa Caddesi’nde 426 bağımsız bölümden 194’ünün teslimatı 6 Şubat 2025’te yapılacak. Kurtuluş Caddesi’nde restorasyon ve ışıklandırma çalışmaları devam ediyor. 2025 yılının Kasım ayında burada Kültür Yolu Festivali düzenlenmesi planlanıyor. Uzun Çarşı ve çevresindeki tarihi yapılar yeniden inşa ediliyor. Modern prefabrik iş yerleri ve yeni ticaret alanlarıyla bölgedeki ticaretin canlanması hedefleniyor. Hatay’ın kendine özgü kültür ve sanatını korumak amacıyla Sanat Çarşısı projesi başlatıldı. Bu proje kapsamında 82 ahşap dükkân, bir cep sineması ve bir konferans salonu inşa ediliyor. Sanatçılar için ayrılan alanlar 3 Aralık’ta faaliyete geçirilecek. Antakya’nın mimari dokusuna uygun olarak tasarlanan Antakya Gastronomi Merkezi, kentin ünlü restoranlarını bir araya getirerek hem yerel halka hem de turistlere hizmet veriyor. Yapılan tüm bu çalışmalar ile Hatay’ı eski halinden daha iyi bir duruma getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Vali Masatlı, konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.