ARSUZ VE VARNA BELEDİYESİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ

ARSUZ VE VARNA BELEDİYESİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ

ABONE OL
16 Eylül 2024 22:32
ARSUZ VE VARNA BELEDİYESİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği’nin desteklediği “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Yenilenebilir Enerji” ortaklık projesine ilişkin Arsuz Belediyesi, ARİAD ve Bulgaristan’ın Varna Belediyesi heyetleri ülkeler arası proje kapsamında karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiler.

Proje kapsamında Arsuz Belediyesi’ni ziyaret eden; Varna Heyeti, Hukuk ve Düzenleme Hizmetleri Müdürlüğü Direktörü ve Heyet Başkanı, Ms. Svetla Marinova, Proje Koordinatörü Mr. Yordan Dyankov, “Ekoloji ve Çevre Koruma” Müdürlüğü ve Departman Başkanı Ms. Dora Ilieva, “Avrupa ve Ulusal Operasyonel Programlar” Müdürlüğü ve Departman Başkanı Ms. Bistra Dimova, “Çevre Koruma” Baş Uzmanı Ms.  Boryana Pavlova ile Arsuz Belediye Başkanı Sn. Sami Üstün ve Beraberinde ki heyet başkanlık makamında bir araya geldi. Proje kapsamında Arsuz Belediye Başkanı Sn. Sami Üstün ve Varna Belediyesi Uluslarası Projeler Koordinatörü Mr. Yourdan Dyankov arasında “Yeşil Gelecek İş birliği Protokolü” imzalanarak uluslarası anlamda her iki ülke belediyesi olarak kalıcı ortaklık kuruldu. Başkan Sami Üstün; “Avrupa Birliği ve Uluslarası fon sağlayan kurum ve kuruluşlardan Hatay ilimizde proje ortaya çıkarabilen, proje alabilen tek ilçe belediyesiyiz. Bu durum bizlere Arsuz için, daha da güçlü misyonlar yüklüyor. Bu projeler ile Arsuz’da, dünyada ki iklim değişikliği ile mücadeleye duyarlılık, temiz ve yenilenebilir enerjinin kullanımın yaygınlaştırılması ile çevre dostu anlayışın sürdürülebilirliğinin esas kılınmasını önemsiyoruz. Bölgemizde proje kapsamında uygulamış olduğumuz faaliyetler; genç nesillere yönelik düzenlemiş olduğumuz iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji konulu resim yarışmasına katılım oranı bizleri çok sevindirmişti. Proje kapsamında çevresine ve doğasına duyarlı birbirinden başarılı öğrenciler birbirinden güzel resim çalışmaları ortaya koydu ve onlara yenilenebilir enerji ürünlerini içeren ödüllerini teslim ettik. İlçe Sahil yürüyüş yolları alanında solar aydınlatma sistemlerini ihtiyaç noktalarına yerleştirdik, yine solar şarj edilebilir üniteleri ihtiyaç noktalarına proje kapsamında yerleştireceğiz. Projede ki Arsuz’un geleceğine yön verecek ve hazırlanma aşamasında olan iklim değişikliği eylem planı’na yönelik kentimiz için yerel yönetim olarak yol haritasını ortaya koyacağız. Deprem sonrasında ilçemizin gelişimi ve daha da iyi noktaya tekrar kavuşabilmesi adına Avrupa Birliği projelerinin katkısını oldukça önemsiyor, Projemize desteklerinden, ilçemize gerçekleştirmiş oldukları ziyaretten ve yeşil bir gelecek konusunda oluşturmuş olduğumuz kalıcı ortaklıklarından dolayı Varna Belediyesine ve heyetine teşekkür ediyorum,” İfadelerini kullandı.

VARNA’DA GERÇEKLEŞEN ZİYARET!

Hukuk İşlerinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Dian Ivanov, Arsuz heyetini karşıladı. Toplantının amacı, Avrupa ve Türkiye’deki belediyeler arasında sosyal, ekonomik ve çevresel kalkınma alanlarında birlikte çalışılabilen projeleri destekleyen bağlantılar üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Temas halindeki ülkelerin yerel yönetimleri olarak Varna-Arsuz arasındaki diyaloğun geliştirilmesinin yanı sıra, iklim ve çevrenin korunması alanında eylem kapasitelerinin artırılması hedef alınmıştır. Toplantıya Varna Belediyesi’nin “Programlar ve Projeler”, “Uluslararası İş birliği ve Programlar”, “Atık Yönetimi ve Ekoloji”, “Hukuk ve Düzenleyici Hizmet” departmanlarından uzmanlar katıldı. Türk tarafının heyetine Arsuz şehrinin kentsel planlama ve İmardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Özgür Murt, Şerif Akçalı, Arsuz İş İnsanları Derneği (ARİAD) Başkanı Adnan Ağır ve yerel belediye uzmanları Habib Demir ve Nurettin Büyüktepe eşlik etti. Görüşmelerde Dian Ivanov, Varna’nın Avrupa’nın doğu sınırı ve Asya’ya bağlantı noktası olduğunu vurguladı. Denizcilik başkentinin eşsiz bir tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunu ve dünyanın en eski işlenmiş altının burada bulunduğunu söyledi. Ivanov, şehrin önemli bir turizm, ekonomi, ulaşım ve eğitim merkezi olduğunu ve zengin bir kültürel program geliştirdiğini de belirtti. Varna’nın açık bir kent olduğunu, yıllar geçtikçe Avrupa’nın ve dünyanın birçok kentiyle bağlantıların geliştirilip sürdürüldüğünü, Arsuz kentiyle de verimli ilişkiler kurulabileceğini belirtti. Uzmanlar, Varna Belediyesi’nin 2008 yılından bu yana enerji yenileme, cadde ve bina onarımı, akıllı sokak aydınlatması, kültür, eğitim, turizm ve sosyal faaliyetler alanında 30’dan fazla Avrupa projesi hayata geçirdiğini belirtti. Yıl sonuna kadar çeşitli programlar kapsamında ilave finansman sözleşmelerinin daha imzalanması beklendiğini dile getirdiler.

 

Arsuz’lu heyet üyeleri ise Varna’nın güzelliğinden ve gelişiminden etkilendiklerini, ekonomik kalkınmanın çeşitli sektörlerinde yerel yönetimden deneyim kazanmak istediklerini paylaştılar. Ülkemizde kentsel çevrenin iyileştirilmesi, sokak hayvanlarının popülasyonunun azaltılması, kamusal alanların yeşillendirilmesi ve güzelleştirilmesine yönelik tedbirlerle ilgilendiklerini belirten heyet, Arsuz Belediyesi Proje- Ar-Ge ofisi olarak çalışmalarının devam ettiğini, Avrupa Birliği ülkeleri ile uluslarası ilişkiler anlamında gelişim içerisinde olduklarını ve olmaya devam edeceklerini ifade ettiler.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP