ATSO’DAN ENEK İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TOPLANTISI
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda, Yeni Yatırımcılara Üretim Yerleri Sağlamayı Amaçlayan Hatay Altınözü Enek Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi” istişare toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Ak Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, Altınözü Belediye Başkanı Rifat Sarı, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, Belen Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yalman, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin ve ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, ülkemizde son yıllarda sayıları artan İhtisas Sanayi Bölgelerinin önemine dikkat çekerek; eğer ekonomik istikrarı korumak ve kişi başı milli geliri arttırmak istiyorsak bunun tek yolunun üretmekten geçtiğinin altını çizdi. Çinçin bu kapsamda “Hatay İli’nin Altınözü İlçesi Enek mevkiinde Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi” kurulması için başlatılan çalışmalardaki son durumu değerlendirmek üzere bu toplantıya milletvekillerini ve konunun muhataplarını davet ettiklerini söyledi.
ÇİNÇİN, PROJEYİ KISACA TANITTI
Çinçin, 4 ünitede 86 işletmenin toplamda 10.320 adet hastalıktan ari süt sığırcılığı işletmesi kurulması amaçlandığını, bunula birlikte verimli Amik Ovasında ara ürün ekimi de teşvik edilerek buralardan kaba yem tedariki sağlanacağını söyledi.
Ülke genelinde hayvancılık sektöründe ara eleman olan hayvan bakıcılığına çok ihtiyaç olduğunu ifade eden Çinçin, bu yatırımla birlikte eğitilmiş hayvan bakıcısı ihtiyacı da karşılanacağını, Hatay ilinde meskun mahalleler içine dağılmış durumda olan ahır ve mandıra işletmeleri, kurulacak olan bu TDİOSB ile kümelenmesi sağlanacak ve kalite-kontrol altına alınmış olacağını, proje tamamlandığında Hatay ili başta olmak üzere hayvancılık sektörüne büyük katkı sağlayacağını söyledi.
EK İSTİHDAM SAĞLANACAK
Çinçin, bölge halkına ek istihdam alanı açılacağını, bölgede bulunan et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri işletmeleri için hammadde kaynağı sağlanmış olacağını, işletme inşa edilirken AB standartlarına uygun hayvan refahı gözetileceği için yeni kurulacak olan işletmelere örnek teşkil edeceğini, sağlıklı gıda üretimi ve gıdada hijyen konusuna önem verileceği için bölge işletmeleri kalitesinden dolayı hammadde tedarikinde işletmemizi tercih edeceğini, inşaat ve yapım aşamasında bölge inşaat, ulaşım, tarımsal makine ekipman sektörlerinde ekonomik hareketliliği sağlayacağı için Hatay ilinde artı değer sağlamış olacağını, yapılacak olan yatırımımızla hayvancılık ve hayvansal ürünler sektöründe il ve çevre ekonomisine katkı sağlayacağını, üreticinin desteklenip, korunacağını ifade etti.
YATIRIMIN AVANTAJLARINDAN BAHSETTİ
Çinçin konuşmasının devamında Avrupa Birliği normlarında üretim yapılacak ve ihracata yönelik faaliyet gösterecek işletmeler oluşacağını, sektörde faaliyet gösteren kişi ve firmalara, Pandemi ile oluşan yeni yaşam düzeni ile sağlıklı bir çalışma alanı sağlanacağını, üretimden perakendeye aracısız ürün zinciri oluşacak olup, sağlıklı ve ekonomik gıdaya ulaşım imkanı sağlanmış olacağını, sürdürülebilir ve düzenli bir süt arzı gerçekleştireceğimiz için süt satış fiyatımızın rakiplerimize göre her zaman daha ucuz olacağını aktardı.
Bölgemizin tarım sektöründe Amik Ovası başta olmak üzere oldukça ön planda olduğunu dile getiren Çinçin, bu sebeple yatırımdan çıkacak olan hayvan gübresinin bölgedeki üreticilerin ihtiyaçlarını karşılama konusunda avantaj sağlayacağını dile getirirken, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Yatırım ile ilgili acil yapılması gereken önerileri ise şöyle sıraladı.
1-Yatırım fizibil olması için hazırlanan projenin revize edilip sürdürebilirliği ön plana alan bir hale getirilmesi gerekmektedir.
2-Revize edilen projenin ivedi bir şekilde Tarım Bakanlığından onaylatıp, alt yapısı için Büyükşehir Belediyesinden destek alınması.
3-Yatırımcının önünün açılması amacıyla Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü nezdinde projenin desteklenmesi konusunda lobi faaliyetlerinin yapılması.” ATSO Başkanı Hikmet Çinçin; tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.