DÜNDEN BUGÜNE YAYLADAĞI BELEDİYESİ

DÜNDEN BUGÜNE YAYLADAĞI BELEDİYESİ

ABONE OL
2 Kasım 2020 07:57
DÜNDEN BUGÜNE YAYLADAĞI BELEDİYESİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DÜNDEN BUGÜNE YAYLADAĞI BELEDİYESİ

Hatayın anavatana ilhakı ile 8 Aralık 1939 yılı, 18 nolu kanunla ilçe olması kabul edilen Ordu’da ilk ilçe belediyesi 1940 yıllarında kurulmuştur. İlk Belediye Başkanı Mehmet Şerif GÜNDÜZ’dür. Ordu’da belediye teşkilatının kurulması ile hizmet binasına ihtiyaç duyulur. İlk belediye binasının şimdiki askeri gazinonun bitişiğinde Hançer ailesine ait olan 2 katlı, ölleli bir evin 2. katında faaliyet gösterdiği söylenir. Alt katında Nacar Muhammet adlı vatandaş marangozluk yapmakta, bitişiğinde ise bir kalaycı çalışmaktadır. 1940’lı yıllarda şimdiki belediye binasının yerinde kahvehane vardır. Bu kahvenin işletmecisi Beşşur isimli Hristiyan bir vatandaşımızdır. Çarşının ortasında bulunan kahve tek katlıdır ve 3-4 merdivenle çıkılmaktadır. Üzeri kiremitli derme çatma bir binadır. Mehmet Şerif GÜNDÜZ (Koca Ağa) belediye başkanı olarak görevlendirilmesinden sonra bu bina ücreti Beşşur’a ödenerek istimlak edilir. O yıllarda belediyede çalışanların sayısı başkan ile birlikte 6 kişidir.

Belediye hizmetleri uzun yıllar bu 6 kişi ile sürdürülür. Dede Ağa lakaplı Mehmet ŞERİFOĞLU, Çetinkaya, Neşet YAŞEKMEZ, Mayıl GÜN, dışarıda temizlik, mezbaha, sokak lambalarının yakılması gibi hizmetler Sefer BOZ, Ali YÜKSEL tarafından yapılırdı. 1940 ve önceki yıllarda eski adı Ordu olan Yayladağı’nın nüfus yapısında değişiklikler olur. Hatay’ın anavatana ilhakı ile yapılan antlaşmalarda isteyen vatandaşların 13 Ocak 1940 yılına kadar uyrukluk ve göç ile ilgili tercihlerini yapmaları istenir. Bu yıllarda bazı Hristiyan Rum vatandaşları, sayıları az da olsa Hatay ve Yayladağı’ndan kendi istekleri ile ayrılırlar. Lazkiye, Halep ve Beyrut’a yerleşirler. Yusuf ŞERİFOĞLU hatıralarında o yıllarda Yayladağı’ndan göç eden Rum vatandaşlarının seçme hakkını kullandıklarının yazar.

1940 yılındaki derme çatma, üzeri kiremitli ve tek katlı Yayladağı Belediyesi Hizmet Binası, Başkan Hüseyin DAĞISTANLI döneminde 1971-1972 yıllarında üzerine kat ilave edilerek 2 katlı hale getirilmiş, ilk katı yıllarca Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermiştir. 1950-1960 Belediye Çavuşu olarak Mustafa AKYEL, fen işleri Neşet YAŞEKMEZ, bina içerisinde Mayıl GÜN, yazı işlerinde Çetinkaya yıllarca belediye işlerini üstlenmişlerdir. Yıllarca belediye çavuşluğu yapan, bu yüzden çoğu kimsenin soyadını bilmediği Mustafa AKYEL ismi ile değil, yapmış olduğu meslek ile anılırdı. Çocukları tarif edilirken hala “Belediye Çavuşunun Oğlu …” olarak tarif edilir. 1970’li yıllarda belediye çavuşluğu görevi uzun yıllar Nusret KILIÇOĞLU, İbrahim BOZKURT, Mevlüt ALKAN tarafından yürütülür. Belediyenin temizlik, su onarımı, duvar yapımı, beton işleri, yol gibi işleri Hüseyin ALTINBAŞAK, Mustafa BEREKET, Sefer BOZOĞULLARI, Hasan SOYDAN, Sabit KARABAY ve Mustafa ALKAN tarafından görülürdü.

NEREDEN NEREYE

Eski belediye binası Ağustos 2011 yılında yıkılıp yenisi 2012 yılında yapılarak hizmete girmiştir. Bodrum katla beraber 6 kat olan yeni belediye hizmet binası Mustafa Kemal DAĞISTANLI (eski belediye başkanlarından rahmetli Hüseyin DAĞISTANLI’nın oğludur) döneminde 1.200 m2’den büyük olarak yapılmıştır. 1940’larda başkan dahil 6 kişi ile yıllarca hizmet veren Yayladağı Belediyesi günümüzde bina dışında 60-65 kişi, büroda 15 kişi, 4 müdürlük (imar-muhasebe-yazı işleri-muhtarlık), 1 zabıta amirliği, 1 evlendirme memurluğu olmak üzere toplam 80-85 personel ile ve 5 iş makinası, 3 kamyon, 4 traktör, 7 çöp kamyonu makine parkıyla 47 mahalle ve 37.000 kişiye hizmet vermektedir. İnsan bu rakamları görünce “nereden nereye” diyesi geliyor.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP