GÜL: BELEN’İ İNŞA VE İHYA EDİYORUZ

GÜL: BELEN’İ İNŞA VE İHYA EDİYORUZ

ABONE OL
20 Ekim 2024 22:56
GÜL: BELEN’İ İNŞA VE İHYA EDİYORUZ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, Bengü Türk TV ekranlarında Selvi Kahraman’ın sunduğu Yerel Yönetimler programına katılarak ilçe genelinde devam eden çalışmaları aktardı.

Depremde az hasar almasının ardından ilçe nüfusunun neredeyse 2 katı kadar göç alan ecdat yadigarı ilçede hizmetlere kaldığı yerden devam ettiklerini kaydeden Başkan Gül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Belen’imiz 1550’li yıllarda yerleşime açılmış, tarihi bir kent ve geçit. Tarihi eserleriyle, yayla turizminin canlı olduğu bir bölge. Damak tadıyla, turizmi ve tarihi eserleriyle yaşanacak bir belde.

Deprem önemli bir ders çıkartmamız için bir felaketti ve bunlardan ders çıkarıyoruz. Belen’in belli bölümleri depremden etkilendi. Fakat diğer ilçelere kıyasla daha az etkilene bir ilçemiz. Zeminin sağlam olması. İnşaat teknolojilerine uygun inşaatlar yapmamız bizi korudu. Fakat buna rağmen 1500 bağımsız bölümün yıkıldığı, 550 köy evinin yıkıldığı bir ilçeyiz. 580 canımızı kaybettik. Bunlardan ders çıkararak şehrimizi inşa ederken, kesinlikle önceliğimiz depremin zarar vermeyeceği yapılar inşa etmek. Bunun için çabalıyoruz. Bunda çok disiplinli bir şekilde binalarımızı inşa ediyoruz. Deprem çok öncelikli bir konu oldu ve tüm şehirleri kurarken aklımızın bir köşesinde bu deprem olacak. Depreme dayanıklı binalar yapacağız. Belen’de 1400 toplu konut yapılıyor. Yerinde dönüşüm ve rezerv alan ilan edilen 560 konutumuz var. Bunları da Emlak Konut inşa edecek. Köy evlerimiz de 580’e yakındır. 130’unun ihalesi yapılmadı. Diğer hem TOKİ hem de köy evlerinin ihalesi yapıldı. 300’ünü teslim ettik. Kalanları d 1 yıl içinde hak sahiplerimize teslim edeceğiz. Depremi yaralarını sarmak adına gereken neyse bakanlarımızla birlikte yerine getirmekteyiz. Belen’de 4500 bağımsız bölüm yıkıldı.

DEPREMİN HEMEN ARDINDAN GÖREVİMİZİN BAŞINDAYDIK

Depremden hemen sonra kısa süre içinde görevimizin başındaydık ve depremden etkilenen vatandaşlarımıza yardımlara başladık. Kaymakamımız ile birlikte tüm personelimiz, kamu kuruluşlarının ekipleriyle birlikte barınma, yemek ikramı ve ısınma için çalışmalara başladık. İlk etapta çadırkentler, ardından konteyner kentler inşa ettik. Altyapılarını yaparak vatandaşları buraya yerleştirdik. Ardından da kalıcı konutlar için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Geride kalan 5 yıllık sürede Belen’in enerji altyapısının %90’ını tamamladık. İçme suyu ve kanalizasyon altyapılarının da %80’ini bitirmiş durumdayız. Depremden sonra içme suyu ve kanalizasyon altyapımız etkilenmedi. Geçmiş dönem içinde neredeyse altyapının tamamına yakınını bitirmiş durumdayız. Hatay Büyükşehir Belediyesi ile birlikte altyapı ve içme suyu konusunda yenilikler yapacağız. Yeterli olmayan yerleri değiştireceğiz. HATSU ile de koordineli çalışıyoruz. Geriye kalan %20’lik kısmı Belen halkımızın kullanımına sunulacak hale getireceğiz. Ulaşımla ilgili Belen tarihi bir geçit. Şu anda da kullanılan tek geçit. Alternatifi olarak Ulaştırma Bakanlığımızın başlattığı Belen-Antakya tünel otoyol projesi var. 4,5 yıl içinde burayı faaliyete geçirdiğimizde Belen’in trafiğini de rahatlatacağız. Onun dışında ulaşımla ilgili sıkıntımız yok. En ücra noktalara gidecek şekilde yollarımızı tesis ettik. İhtiyaç halinde yeni yollar açacağız. Merkezde bazı değişiklikler yaptık. Bazı dar sokaklarımız var. Tarihi mirasa sahip çıkarak dar sokaklarımızı Belen’e özgü taşlarla kapladık. 2750 metre yol yaptık. Bu yıl içinde de 1500 metrekare yol projemiz var.

YAYLA TURİZMİ İÇİN ADIMLAR ATIYORUZ

Şehrimiz yayla turizmi için bulunmaz bir nimet. Yayla turizmi için yapılması gereken lokanta, mesire alanları, konaklama tesislerin inşası için biz göreve gelir gelmez çalışmalara başladık. Mesire alanlarımızı tamamladık. Lokantalarımızı inşa ettik. Vatandaşlarımızın kalacakları bungalov evleri inşa ederek turizm noktasında da Belen’in Yayla turizminde aktif olması için planlayıp hayata geçireceğiz. Sokaklarımızdaki saldırgan ve hastalıklı köpekler için barınak inşa edeceğiz. Hem ıslah, hem de bakımları için çalışıyoruz. Belen’de önemli bir sorun haline gelen başıboş köpek sorununu çözüyoruz.

İLÇEMİZİN RESMİ NÜFUSU 35 BN GAYRIRESMİ NÜFUSU 80 BİN

Eğitim manasında elimizden gelen desteği sağlıyoruz. Fakat okul eksiğimiz var Belen’de. Bu sebeple bizim daha bu hafta içerisinde yaptığımız Belen’de eksik okulların inşası ile ilgili 2 okulun yerini Milli Eğitime tahsis ettik. Gençlerimizin eğitimi noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Okullarımızın bir sonraki eğitim döneminde hayata geçeceğini düşünüyoruz. Depremden sonra Belen’de tersine göç yaşandı. Nüfusu artan ilçelerden olduk. Şu anda ilçemizin 35 bin nüfusu var. Ancak nüfusa kayıtlı olmayanlarla birlikte 80 binin zerine nüfusumuz. Belen’de deprem öncesinde inşa ettiğimiz ve depremden hemen sonra açtığımız bir hastanemiz var. Vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Belen’in çehresini değiştirecek adımları geçen yıl attık, bu yıl devamını getiriyoruz. Ecdat yadigarı çeşme ve gassallarımızı restore ettik. 1000 yıllık dükkanlarımızı aslına uygun şekilde restore ettik. Elimizde kalan kültürel alanlarımızı restore ederek geleceğe taşıyacak projeleri gerçekleştireceğiz. Bu konuda çok hassasız. Ecdat yadigarı ilçenin belediye başkanı olarak mirasa sahip çıkıyoruz.

  1. DEVLET BAHÇELİ ÇEŞME VE BOTANİK BAHÇEMİZİ TAMAMLIYORUZ

Dr. Devlet Bahçeli çeşmemiz İpek yolu üzerinde bulunan bir geçit. Kervanların dinlendiği, hayvanlarının su içtiği bir bölgeydi. Biz de bu geleneği yaşatmak adına 30 metre yüksekliğinde, 10 metre genişliğinde bir çeşme inşa ettik. Bitmek üzere. Hemen yanında da 10 dönümlük alanda botanik bahçe inşa ederek hem çeşme, hem de botanik bahçe ile ilçemizin girişine güzellik katmak istiyoruz. Yaklaşık 6 ay içerisinde tamamlayacağız.”

 

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP