6 Şubat deprem felaketinde rezerv alan denilerek az hasarlı evler dahi yıkılırken, şehrin elit kesiminin buluşma adresi olan Antakya Şehir Kulübü, ağır hasarlı olmasına rağmen yıkılmadı.
Araya giren hatırlı kişilerin ricaları üzerine koruma altına alındığı söylenen şehir kulübünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dahi sözünün tutulmadan koruma altına alınması eleştiri oklarının buraya yönelmesine neden oldu. Asi Nehri’ne 15 metre mesafede olan ve arkasındaki milyonluk binalar yıkılmasına rağmen yıkılmayan Antakya Şehir Kulübü için kimlerin araya girdiği bilinmiyor.
ÇİFTE STANDART ELEŞTİRİLDİ
Antakya’nın en kalabalık caddelerinden olan Saray Caddesi üzerinde bulunan yüzlerce yapı yıkıldı. Sağlam kalan binalar ise bölgenin zemininden dolayı yıkım ekipleri tarafından yıkıldı. Tüm binalar yıkılırken bu yıkım Şehir Kulübü’ne uğramadı. Deprem öncesi Antakya’nın “Jet sosyetesinin” uğrak yeri olan ve ancak üye olduktan sonra girebileceği “Antakya Şehir Kulübü” idi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından ağır hasarlı olduğu tespit edilen binaya yıkım kararı alınmıştı. Yıkım kararın ardından iddialara göre harekete geçen “Jet sosyete ve bazı siyasilerin girişimi”nin ardından Antakya Şehir Kulübü’nün Kültür Bakanlığı’na başvurduğu ve “Korunması gereken sivil mimari olarak yıkılmaması için kültür bakanlığından izin aldığı söyleniyor. Asıl merak edilen “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın” Asi Nehri’ne yakın olan İnönü caddesi ve hemen arkasında bulunan Saray caddesinin “yeşil alan” olacağı ve kesinlikle 50 metreye kadar, herhangi bir yapı inşası olmayacağı yönünde kararlar alması idi. Ancak iddia edilen Antakya Şehir Kulübünün Asi nehrine sadece 15 metre gibi bir mesafede olmasına rağmen böyle bir aykırı kararın alınması şaşkınlık yarattı. Çifte standart bölgede işyeri yıkılan diğer vatandaşların tepkisini çekti. Şehir Kulübünün hemen arkasında bulunan Saray caddesindeki bazı işletme sahipleri ile yaptığımın görüşmelerde; “Bazı hasarsız binalarımızın bile ağır hasarlıya çevrildiği ve bu yerlerin yeşil alan olarak bırakılacağı yönündeydi. Bu bölgedeki her bir işletmenin yeri milyon dolarlar ediyor. Ancak bu paraların devletimize büyük külfetler yaratacağını da” ifade ettiler. İşletme sahipleri, yetkililerden bu “ÇİFTE STANDART uygulamasından vazgeçilmesini ve eğer Antakya Şehir Kulübü yıkılmayacak ise bize böyle bir zulüm neden reva görülüyor. Bizim işletmelerimizin ne günahı var” diyerek mağduriyetlerini dile getirdiler.
HATAY VALİLİĞİNİ GÖREVE DAVET ETTİLER
Bölgede işyerleri yıkılan ve konuyla ilgili açıklama bekleyen yüzlerce esnaf Antakya Şehir Kulübü’ne uygulanan çifte standardın ardından Hatay Valisi Mustafa Masatlı’yı göreve davet ederek vatandaşlara uygulanan çifte standarda son vermesini istediler.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.