TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı.
Yayman, komisyonun toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye için tarihi günlerden birine tanıklık ettiklerini belirtti. Daha önce tarafları dinleyerek dijital telif konusunun genel bir çerçevesini çizmeye çalıştıklarını vurgulayan Yayman, “Bugün de bu yönetişim masasının önemli paydaşlarından biri olan Google’ı, ilk defa bu düzeyde Türkiye’de dinlemiş olacağız” dedi. Yayman, bir tarafta emek verilerek üretilen bir içerik, diğer tarafta ise bu içeriğin izinsiz bir biçimde alınması, kullanılması ve yaygınlaştırılması olduğuna işaret etti. “Bu anlamda kurumsal yapıların, şirketlerin ve kurumların reklam geliri başta olmak üzere gelirlerinin azalması çok ciddi bir problem alanı oluşturmaktadır. Bizim öncelikli konuşmamız gereken konulardan biri haberin Avrupa normlarında olduğu gibi bir telif sayılmasıdır. İkincisi, Google ve diğer arama motorlarıyla bu konuda muhakkak bir anlaşmaya varılması ve emeğin karşılığını bulmasıdır. Dolayısıyla bugün tarafları dinleyeceğiz” şeklinde konuştu.
“TİKTOK SKANDALLARLA ANILMAYA DEVAM EDİYOR”
Yayman, yapay zekayı ve etkilerini konuşmak yerine bugün dijital mecrada paylaşılan bir içeriğin konuşulduğunu kaydetti. TBMM’de tüm dijital mecraları dinlediklerini, TikTok’u da dinlediklerini ancak TikTok isminin skandallarla anılmaya devam ettiğini ifade etti. “TikTok kullanıcısı bir kadının sosyal medya hesabından yayınladığı bir video tüm Türkiye’yi ayağa kaldırmıştır. Sırf etkileşim almak uğruna 5 yaşındaki erkek kuzenine kabul edilemez bir davranış sergilemesi asla kabul edemeyeceğimiz uygulamalardır” dedi. Yayman, bunun toplumda infial uyandırdığını belirterek, “Ayrıca, bu paylaşımdan sonra o kadının yaptığı savunma skandala yeni bir boyut eklemiştir. Aile ise videonun eski olduğunu dile getirmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bu konuya müdahale etmiş ve il müdürlüğü birimleri, bürokrat arkadaşlar bir koordinasyon içerisinde bu konuya el atmıştır” ifadelerini kullandı. Yayman, yapay zekayı fazla konuşmak gerektiğini belirterek, “Bu konuda Meclisimizde de bir araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili çalışmalar var. Bunu çok önemsiyoruz ve önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili daha önemli adımlar atılacağını düşünüyoruz” dedi.
“TOPLULUK KURALLARININ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Komisyonun yaz döneminde daha yoğun çalışarak Türkiye’nin bir dijital değerler haritasını çıkaracağını bildiren Yayman, dijital dünyanın nedenlerini, niçinlerini ve nasıllarını ortaya koyarak bu konuda bir çerçeve çizmek istediklerini söyledi. Dijitalleşme meselesinin sadece kamu yönetimlerinin belirleyeceği bir alan olmadığını vurgulayan Yayman, “Dijital mecraların kendi toplum sözleşmelerini, kendi anayasalarını bireyle, toplumla ve devletle yapması gerekmektedir. Biz buna topluluk kuralları diyoruz. Topluluk kurallarının yeniden belirlenmesi gerekiyor. Diğer taraftan özgürlüklerin sonuna kadar kullanılmasını savunuyoruz fakat burada özgürlük-güvenlik dengesi ve kamu düzeninin sağlanması konusunu çok önemli buluyoruz. Dijitalleşme meselesinin siyaset üstü bir konu olduğunu ve bunun Türkiye’nin geleceği olduğunu, dijitale sahip olanın geleceğe sahip olacağını bir kez daha belirtmek isterim” dedi.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.