CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ORTA VADELİ PROGRAMI AÇIKLADI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ORTA VADELİ PROGRAMI AÇIKLADI

ABONE OL
6 Eylül 2023 16:39
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ORTA VADELİ PROGRAMI AÇIKLADI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Orta Vadeli Program toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak programa desteklerinin tam olduğunu söyledi.

Programın büyümeden taviz vermeden uygulanacağını kaydeden Erdoğan, enflasyonunda ülke gündeminden çıkarılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Orta Vadeli Program’ı açıklayacak. Erdoğan’ın öncesinde kürsüye çıkan Cevdet Yılmaz Orta Vadeli Programın sunumunu gerçekleştirdi.

Orta Vadeli Programın ayrıntılarını anlatan Erdoğan ise şu noktalara değindi:

Türkiye’nin büyük kazanımlarını idrak ediyoruz. Riskleri fırsata çeviriyoruz. Muhalefetin geçmiş hatalarından ders alarak orta vadeli program gibi bize destek vermesini bekliyoruz. 2023 yılı ilk yarısında 3.8 oranında büyüme sağladık. Ülkemizi 1 trilyon lirayı aşan bir ekonomik büyüklüğe ulaştırmayı başardık. Fiyat köpüğü indiğini, piyasanın dengesine kavuştuğunu görüyoruz. MB rezervlerimiz 117.3 milyar dolar. İşsizlik oranının tek haneli rakamlarda gerçekleşmesini hedefliyoruz.

Soçi ziyaretimizde 500 bin ton domatesi, sadece Rusya’ya göndermiş olduk. Aramızdaki dayanışmanın nereden nereye vardığını göstermesi bakımından bu çok önemli. Kamu harcamalarında periyodik gözden geçirmelerle verimsiz harcama programlarını tasfiye ederek, kaynakların öncelikli alanlara tahsisini sağlayacağız. Yıllık bazda 13 yıldır aralıksız büyüyoruz. Ekim ayında Meclis’e sunacağımız 2053 perspektifi ile hazırladığımız 5 yıllık Kalkınma Planı ve Program dönemini de içeren bir atılım sürecini başlatacağız. Bürokratik ve hukuki öngörülebilirliği güçlendirerek, doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedefliyoruz. Avrupa Birliği ile ticaretimize yeni bir boyut kazandırmak üzere Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Kamu yatırım projelerini gözden geçirerek, ekonomiye hızla kazandırılabilecek projelere öncelik vereceğiz.

Kur Korumalı Mevduatlarımızın kur istikrarının pekiştiği bir zeminde, Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız. OVP sonunda 14 bin 855 dolara çıkan fert başına milli gelirle, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi öngörüyoruz.

‘ENFLASYONU TEK HANEYE İNDİRECEĞİZ’

Yılmaz’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

OVP’nin dört temel amacı var. Afet yaralarının sarılması, makro istikrarın sağlanması ve enflasyonun tek haneye inmesi, büyüme ve istihdamın devamı, sosyal adalet. OVP’de üç temel politika aracı olacak. Bunlar deprem harcamaları hariç mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşümlerdir. Yapısal reformlarda orta vadede somut etkiler bekliyoruz. Kısa vadede beklentileri iyileştirmeyi hedefliyoruz. Merkez Bankası araç bağımsızlığı çerçevesinde üzerine düşeni yapacak.

Geçici olarak enflasyonda yükseliş söz konusu. Bu bir geçiş dönemi, sonrasında çok daha sağlıklı şekilde enflasyonu düşürmenin yolunu açıyoruz. Tek haneli bir rakamı hedefliyoruz. bu yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 65. 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 33, 2025 için de yüzde 15.2

Bu yıl kişi başı gelirin 12 bin 415 dolar olmasını bekliyoruz. İşsizliği orta vadede tek haneye düşürmeyi hedefliyoruz. 2023’te yüzde 4,,4 ile 2024’te yüzde 4, 2025’te yüzde 4,5, 2026’da yüzde 5 öngörüyoruz

Enflasyonu tek haneye indireceğiz.

OVP projeksiyonlarına göre dolar kurunun ortalama olarak 2023’te 23,9, 2024’te 36,8, 2025’te 43,9, 2026’da 47,8 olması bekleniyor.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.