Hatay Haber Gündem

MİLLETVEKİLİ ERGİN ESNAFIN SORUNLARINI GÜNDEME TAŞIDI

Demokrasi ve Atılım Partisi Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Av. Sadullah Ergin, Antakya Uzun Çarşı esnafının sorunlarını gündeme taşıdı.

MİLLETVEKİLİ ERGİN ESNAFIN SORUNLARINI GÜNDEME TAŞIDI
23 Ağustos 2023 - 14:57

Demokrasi ve Atılım Partisi Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Av. Sadullah Ergin, Antakya Uzun Çarşı esnafının sorunlarını gündeme taşıdı.

Milletvekili Ergin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından

anayasanın 98’inci ve TBMM iç tüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir soru önergesi yayınladı. Ergin soru önergesinde şu ifadelere yer verdi, “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri. Hatay’ın genelinde olduğu gibi

Antakya’da ticaretin kalbi konumundaki Ayakkabıcılar Çarşısı ve Uzun Çarşı’da da büyük bir yıkım meydana getirmiştir. Söz konusu yıkımlar sebebiyle ticari faaliyetleri duran ve şehir dışına çıkmak mecburiyetinde kalan çarşı esnafının bir bölümünü yakın bir zamanda geri dönerek işyerlerini açmış ve zor koşullarda dahi olsa ticari faaliyetlerini sürdürmeye çalışmıştır. Ancak Ayakkabıcılar Çarşısı ve Uzun Çarşı’nın restorasyon ihalesini alan firma, restorasyon kapsamında olduğunu belirterek esnafa ait işyerlerinin tabelalarını, klimalarını, elektrik tesisatını sökme gerekçesiyle parçalamış ilaveten çarşının çatısını ve işyerlerinin sağlam vaziyetteki duvarlarını yıkmıştır. Akabinde ilgili firma, ödenek yokluğu gerekçesiyle yüklendiği işi tamamlamamış ve çarşı esnafının dükkânlarını kullanılamaz halde bırakmıştır.

Bu çerçevede:

1. Antakya Ayakkabıcılar Çarşısı ve Uzun Çarşı’nın restorasyon ihalesini alan firma hangi firmadır? Söz konusu ihale hangi usulde yapılmıştır?

2. İlgili firmanın ödenek yokluğu gerekçesiyle işi tamamlayamadığı doğru mudur? Doğru ise ödenek neden temin edilmemiştir? Ne zaman temin edilecektir?

3. 17 yaşında tecrübesiz bir kepçe operatörünün yıktığı işletmelere ait tabelalar, klima üniteleri ve işyerlerine ait müştemilatın gördüğü hasara dair esnafın zararı tazmin edilecek midir?

4. Depremin üzerinden 6 ayı aşkın bir zaman geçmesine rağmen Ayakkabıcılar Çarşısı ayağa kalkamamıştır.

Çarşının güven içinde çalışmaya başlayacağı bir tarih verebilir misiniz?

5. Bu süreçte merkezi idare ya da yerel yönetim anlamında görevini ihmal edenlerle ilgili herhangi bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

2023 Her Hakkı Saklıdır - Hatay Haber Gündem