İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde kente gelen Jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay’ı depreme dayanıklı kent yapmak gerektiğini söyledi.
Programa İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Hatay Milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara, Necmettin Çalışkan, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, eski Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz ile çok sayıda vatandaş katıldı.
ALÜVYON ZEMİNLERE YÜKSEK BİNA YAPTIRMAYIN
Deprem sonrası yapılaşmayla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür şunları söyledi: “İskenderun’un özellikle ova ve denize yakın kesimine, o bölgede olabilecek taşma oranlarına, alüvyon zeminlere yüksek bina yaptırmayın. Belediye başkanı da hiç zahmet etmesin, halkı eğitmedikçe depremden öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapacağını çocuktan tut, 80 yaşındaki adama kadar o işi işlemeyip anlatmadığınız sürece bu işi beceremeyiz. Çünkü belediye başkanımız kazara Adana’ya seyahate gitse sekiz tane kaçak kat çıkar. Şimdi bizim İskenderun’da belediye başkanımız isterse bütün altyapısının deprem dirençli olup olamadığını, eğer değilse nerede kırılacağını, kaç kırık olacağını hesaplamamız mümkün. Belediye inceleme ekipleri oluşturup, ya görsel, ya aletsel olarak o ekipler yetiştirilebilir. İskenderun’a göndeririz, hangi binalar deprem dirençli, hangi binalar dirençsiz, yaptığımız haritalarda en büyük darbeyi yemeye yakın bölgelerde olmak kaydıyla evleri elden geçiririz. Bu işi fakir fukaraya bıkamayız, yani siz yapın, evinizi isterseniz güçlendirin, isterseniz yıkın değil, devletin şefkatini, gücünü merhametini kaynağını vatandaşıyla paylaşıp, vatandaşı cesaretlendirerek bu işi yaparız.”
DEPREMSELLİĞE VURGU YAPTI
Görür konuşmasında ‘İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ konulu sunumuyla özellikle bölgemizi etkileyen fay haritalarını, fayların hareketliliğini ve deprem üretme potansiyellerini, oluşabilecek depremlerin tahmini şiddetlerini ve bu muhtemel depremlerin yıkıcı etkisini azaltmak için gerek yerel yönetimlerin gerekse halkın yapması gerekenleri tüm detaylarıyla aktardı. Bulunduğumuz coğrafi konum gereği deprem yaşanma olasılığı yüksek bir bölgede olduğumuzu belirten Prof. Dr. Naci Görür, depremin yıkıcı etkisini azaltmanın en etkili yolunun ‘Deprem Dirençli Kentler’ inşa etmek olduğunun altını çizdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.